In urma biopsiei sau prelevarii de tesut tumoral, se poate stabili nu numai diagnosticul exact, ci si un plan personalizat de tratament, daca se efectueaza teste patologice si genetice amanuntite si conform cu noile practici internationale.
Spitalele unde se efectueaza biopsia sau interventia chirurgicala de extirpare totala a tumorii analizeaza de obicei mostra pentru diagnosticare. Insa pentru un examen patologic mai amanuntit sau pentru teste genetice, cereti mostre de tesut pentru a fi duse spre analiza la Institutul Victor Babes din Bucuresti (Splaiul Independenţei nr. 99 – 101, sector 5, 050096, secretariat – tel. 021-3194530, centrala tel. 021-3192732 sau 021-3192733, centrul de diagnostic – tel./fax 021-3192734, E-mail info@ivb.ro). Unele teste de anatomie patologica sunt compensate daca se aduce trimitere de la medicul oncolog din orasul/sectorul de domiciliu. Testele HER2 si K-Ras, specifice cancerului de san si de colon, respectiv, sunt importante pentru ca dicteaza tipul de tratament, dar nu sunt compensate. Rezultatele testelor sunt obtinute in aproximativ trei saptamani (sunati in prealabil), ceea ce reprezinta in unele cazuri un inconvenient major.
http://www.ivb.ro/v2/index.php/ro/2012-11-30-13-07-36
Alte teste genetice care pot dicta cursul tratamentului nu sunt disponibile in sistemul de stat. De exemplu, testul de metilarea genei MGMT pentru cancer cerebral poate prezice gradul de eficacitate a medicamentului temozolomide, mutatia EGFR poate determina optiunile de tratament in cancerul de colon sau pulmonar, etc. O firma greceasca, Genekor, si-a deschis reprezentanta in Bucuresti si ofera astfel de analize (din cate imi amintesc, testul pentru MGMT a fost in jur de 900 RON si s-a efectuat intr-o saptamana). Mai multe detalii cititi pe website-ul lor:
http://www.genekor.com/products5.php?wh=1&lang=3&the1id=4&theid=4&open1=4&open2=
Nu uitati ca trebuie sa aveti destul tesut pentru a putea face mai multe analize, mai ales daca doriti de la laboratoare diferite.