Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Farmacii si medicamente » Medicamentele Programului National de Oncologie 2013

Medicamentele Programului National de Oncologie 2013

Medicamentele folosite in tratarea cancerului sunt denumite si citostatice sau chimioterapie, desi aceaste denumiri se refera la tipurile mai vechi de tratamente. Sub aceasta denumire insa se clasifica, impropriu, si medicamente cu mecanism mai nou de actiune, care nu au aceleasi efecte secundare puternice. Tratamentul anti-cancer presupune de cele mai multe ori un cocktail de citostatice, adica tratamentul combinat. Unele sunt administrate pe cale orala, altele sub forma de injectie sau perfuzie.

Citostaticile se elibereaza in farmacii doar cu reteta de la oncolog (aceasta retinandu-se de catre farmacist pentru a nu putea fi reinnoita fara acordul medicului), sau se administreaza direct in clinici si spitale.

Este de mentionat faptul ca exista foarte multe medicamente oncologice, fiecare fiind folosit pentru anumite tipuri de tumori, nefiind in mare parte, interschimbabile. Fiecare medicament are un nume generic (al substantei active) si un nume de brand/comercial, acesta fiind unic firmei producatoare. Unele medicamente  sunt protejate de patente (zeci de ani de la lansarea pe piata), insemnand ca varianta generica (produsa de firme generice) este interzisa prin lege. Doar firma originala, care a testat si lansat medicamentul, il poate produce atat timp cat sunt valabile patentele protejate prin lege. Din cauza acestui monopol, preturile sunt in general foarte mari. Insa exista multe citostatice deja generice, mult mai ieftine si care fac parte din tratamentul standard al multor tumori.

In Romania exista o lista de citostatice ale Programului National de Oncologie, care sunt gratuite in sistemul de sanatate, insa utilizarea unora dintre ele (cele scumpe, in general) este restrictionata de protocoale medicale. Cu alte cuvinte, un anumit medicament nu poate fi eliberat pentru un anume tip de tumora, daca protocoalele nu ingaduie acest lucru. Acest fapt poate duce la situatii dramatice, cand un anumit medicament este aprobat in SUA, de exemplu, si pentru alte tipuri de tumori, iar in Romania nu (ca de exemplu, la inceputul lui 2013, Avastin era compensat pentru cancer de colon in Romania, dar nu si pentru cancer cerebral).

O alta situatie mai mult decat suparatoare pentru pacienti in Romania este ca medicamentele oncologice noi, cu producator unic si ca atare foarte scumpe, nu pot fi achizitionate gratis decat cu aprobarea comisiilor de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Aceasta aduce cu sine inevitabilul, intarzierea sau nesolutionarea cererilor de tratament in timp util. Urmatoarele medicamente sunt vitale in tratarea unor cancere foarte prevalente, si totusi nu sunt usor accesibile pacientilor romani prin sistemul de sanatate (majoritatea pot fi insa achizitionate contra cost in farmacii, daca sunt disponibile): pemetrexed/Alimta, rituximab/Mabthera, trastuzumab/Herceptin, cetuximab/Erbitux, bevacizumab/Avastin, imatinib/Gleevec, erlotinib/Tarceva, sunitinib/Sutent, sorafenib/Nexavar, dasatinib/Sprycel, bortezomib/Velcade.

Unele medicamente care reprezinta optiuni de tratament neincluse in protocolul standard pentru unele tumori nu figureaza in aceasta lista CNAS, neputand fi achizitionate nici macar contra cost in farmaciile din Romania.

Lista medicamentelor CNAS se actualizeaza regulat. Pe cea actuala o puteti descarca in format pdf aici (cele oncologice se afla spre sfarsitul documentului, pg 131) : http://www.cnas.ro/medicamente/lista-medicamentelor-2013

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: