Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Prevenire si viata sanatoasa » Factori de risc pentru diferite tipuri de cancer

Factori de risc pentru diferite tipuri de cancer

Tumori cerebrale

In prezent, s-a demonstrat stiintific legatura dintre tumorile cerebrale primare si radiatia cu ioni (e.g. radioterapie, expunere repetata la teste imagistice), cat si legatura cu predispozitii genetice definite prin anumite sindromuri genetice.

Alti factori posibili care necesita studii robuste in continuare includ: lipsa alergiilor, radiatiile ne-ionizate (e.g. electromagnetica, telefonie mobila), traume craniene si acustice, anumite infectii si inrudirea de gradul I cu pacienti diagnosticati. De mentionat este ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus de curand telefonia mobila ca posibila sursa carcinogena, iar anumite studii stiintifice pe scara mica au identificat o legatura directa intre cancer si antenele de telefonie mobila pozitionate in proximitatea spatiilor locuibile.

Alti factori cauzali care au fost investigati cu rezultate inca neconcludente au fost: compusii N-nitroso (e.g in fumul de tigara, carnuri afumate, cosmetice, interiorul automobilelor, produse de cauciuc, anumite medicamente) si anumite ocupatii cum ar fi agricultura (expunerea la pesticide), lucratorii din rafinarii, laboratoare medicale, companii electrice si de telecomunicatii.

Tumori ale capului si gatului

In cazul tumorilor cavitatii bucale, principalele riscuri sunt fumatul si consumul de alcol. Expunerea la soare e un factor etiologic principal in cazul tumorilor la buze. Infectia cu virusul HPV, cea mai comuna infectie sexuala, este asociata cu incidenta crescuta a cancerului de limba si amigdale in randul adultilor tineri.

Cancer de prostata si ovare

In afara de varsta, singurul factor de risc identificat este mutatia genetica BRCA 1 si BRCA 2, pentru care exista teste disponibile si in Romania.

….Articolul va fi actualizat in curand cu riscuri pentru diferite alte tumori…

[Surse: traduceri selective din publicatii ale medicilor de specialitate Dominique Michaud, ScD, Tracy Batchelor, MD, MPH -2012; Prof. Girish Kumat in cadrul conferintei „Cell phone/tower radiation hazards and solutions” Bombay-20 Nov 2011; Neil D Gross, MD, FACS, Nancy Y Lee, MD, Scott Okuno, MD, Shyam SD Rao, MD, PhD; A Oliver Sartor, MD]

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: