Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Opinia specialistului » Noua procedura neurochirurgicala non-invaziva Gamma-knife

Noua procedura neurochirurgicala non-invaziva Gamma-knife

Autor: Viorica Comanescu – Specialist echipamente medicale

Cel mai modern aparat de iradiere focalizata cunoscut si sub numele de Gamma-knife se afla instalat la Bucuresti, la Spitalul Bagdasar Arseni, in Laboratorul de Radioterapie (Terapii cu Energii Inalte) . Este singurul din tara si este folosit cu succes in tratarea formatiunilor tumorale de la nivelul creierului cu conditia ca aceste tumori sa fie relativ mici (o aproximatie bruta este ca diametrul sa nu depaseasca  3 cm). Aceasta terapie vine in sprijinul pacientilor cu tumori ce nu pot fi operate deoarece sunt pozitionate in zone ale creierului total inaccesibile.

Însă dacă tumorile sunt operabile, este de preferat să fie îndepărtate chirurgical.

Ca si principiu al acestei radioterapii, razele Gamma sunt concentrate asemeni luminii solare concentrate printr-o lupa, intr-un punct. Avantajul este ca tesutul aflat in vecinatatea punctului iradiat ramane neatins, energia emisa fiind concentrata in centrul formatiunii tumorale. Capul pacientului este fixat intr-un cadru stereotactic care permite calcularea tintei de iradiere cu ajutorul computerului,  pe baza unor coordonate.

Există tumori cerebrale care răspund foarte bine la radiaţiile ioni­zan­te, de exemplu me­tastazele de cancer pulmonar, care sunt radiosensibile, unde exista o rată de succes de 90-95%. Dar există şi tumori radiorezis­tente, de exem­plu metastazele de melanom malign, unde rata de suc­ces este de cel mult 50%.

Tratamentul consta intr-o singura sedinta si poate sa dureze de la cateva minute pana la cateva ore. Este neinvaziv si nedureros. Pentru pacienţii români cu asigurare CAS, proce­dura se face gratuit, deoarece este inclusă în cadrul unui program naţional curativ. In lipsa asigurarii, tratamentul poate ajunge la cel putin 19.000 lei.

 

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: