Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Farmacii si medicamente » Chimioterapia poate produce deficiente neurocognitive

Chimioterapia poate produce deficiente neurocognitive

Conform unui articol publicat recent pe un forum medical de prestigiu din SUA, Medscape Oncology, se pare ca studiile de-a lungul unui deceniu au confirmat ca tratamentul chimioterapeutic poate produce neurotoxicitate acuta, dar si pe termen lung.

Este dovedit ca atunci cand se respecta protocoalele de tratament la nivel international, chimioterapia ajuta la prelungirea vietii in cazurile avansate, iar pentru multe cancere incipiente, are efecte curative. Insa reversul medaliei il reprezinta posibila diminuare a functiilor cognitive. Acest lucru este destul de ingrijorator pentru numarul din ce in ce mai mare de supravietuitori de cancer mamar, testicular, de prostata si alte tipuri de cancer in care s-au facut progrese in ultimul timp sau care sunt chimio-sensibile (ducand astfel la vindecare). Chiar si inainte de publicarea acestor studii, era stiut ca radioterapia, mai ales la nivelul capului, produce deficiente neurologice pe termen lung (se pare ca studii recente au aratat ca medicamentul mementine, administrat in timpul terapiei anti-cancer poate avea unele efecte protectoare). Se suspecteaza ca si tratamentul hormonal poate produce neurotoxicitate, insa nu s-a investigat daca si noile mecanisme anti-cancer cum ar fi medicatia directionata molecular sau biologica au aceste efecte secundare nedorite.

Pentru a adresa aceasta problema, cat si pentru a evita in general, toxicitatea chimioterapiei in cazul pacientilor care nu beneficiaza de eficacitatea acestor tratamente, se fac eforturi in a dezvolta teste diagnostic predictive. Aceste teste „biomarker” au putere de predictie, putand anticipa cu grad mare de acuratete daca un anumit pacient va beneficia de pe urma tratamentului cu un anumit medicament sau nu, ori daca este predispus la efecte secundare. Astfel se poate evita medicatia nenecesara sau riscanta. Insa acest curent este incipient, existand doar cateva astfel de teste aprobate in SUA, printre care si un test biomarker pentru prezicerea eficientei chimioterapiei adjuvante pentru cancer de san.

Efectele secundare de acest tip insa nu trebuie sa determine pacientii a refuza chimioterapia! Aceste medicamente salveaza vieti! Discutati insa cu medicul dumneavoastra toate argumentele pro si contra oricarui tratament inainte de a lua orice decizie.

[Sursa: bazat pe articolul „Chemo Brain: A Decade of Evidence” de Jeffrey S. Wefel, PhD, Alice Goodman, MA, Medscape Oncology, 1 noiembrie 2013]

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: