Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Prevenire si viata sanatoasa » Cele mai periculoase chimicale din casele noastre

Cele mai periculoase chimicale din casele noastre

1. Canapelele, saltelele, fotoliile, covoarele sintetice: in SUA de exemplu, prin lege, contin substante cancerigene anti-inflamabile pentru a preveni incendiile. Riscurile cancerigene sunt dovedite si se pot simti „pe proprie piele”, atunci cand gazele toxice se ridica in aer imediat dupa ce ne instalam noul pat/canapea.

Alternativa: ne putem crea propria saltea, cumparand latex natural (acesta este mai scump, intradevar, decat saltelele chimice din comert) si invelindu-l in materiale bio/organice.

Este bine sa evitam covoarele si sa optam pentru parchet (dar netratat cu formaldehyda sau vopsele chimice). Daca avem covoare, atunci aspirarea frecventa este indicata.

2. Peretii cu vopsele cu plumb si azbestul din structura cladirilor: se gasesc in mai toate cladirile construite inainte de anii ’80.

3. Mobila care contine formaldehyda (in special cea din placaje si nu lemn masiv) si vopsele cu compusi organici volatili

4. Produsele de curatat si dezinfectat. Cititi cu atentie ingredientele si verificati-le toxicitatea pe acest site: http://www.ewg.org/skindeep/

Alternativa: ne putem prepara foarte usor propriile solutii de curat, in general din sapun, suc de lamaie sau otet alb, bicarbonat de sodiu si apa.

5. Detergentii de rufe si vase. Optati pentru variante mai putin toxice (verificati ingredientele pe site-ul de mai sus).

6. Evitati parfumurile si alte arome ambientale, majoritatea contin substante toxice.

7. Obiecte de mobilier din plastic: sunt tratate cu substante anti-inflamabile, vopsele si alti compusi periculosi.

ATENTIE: interiorul masinilor noi („mirosul de nou” pe care multi il adora) este foarte nociv!

8. Curatatoriile chimice/ Dry-cleaning. E aproape evident de ce. Au inceput sa apara curatatorii eco/bio, insa nu este clar cat de inofensive sunt.

9. Apa de la robinet/dus nefiltrata: exista articole si studii care vehiculeaza teoria clorinei ce poate reactiona cu substantele din aer, formand compusi cancerigeni.

 

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: