In ultimii ani studiile de nutritie arata ca legumele si fructele au niste substante miraculoase pe care inca nu le-am descifrat cum trebuie, numite micronutrienti. Ele au efecte benefice multiple la nivel celular, ducand la cresterea imunitatii si protejand impotriva mecanismelor cancerigene. Acesti micronutrienti devin activi daca legumele si fructele sunt bine maruntite (pentru a rupe peretii celulari).
Personal folosesc aproape zilnic un aparat minune ce poate fi folosit eficient si foarte rapid si simplu, NutriBullet cu puterea cea mai mare de 800W. Nu vreau sa fac publicitate gratuita, poate exista si alte aparate la fel de performante, nu asta conteaza. Ideea este ca acest aparat este un blender mult mai puternic pe care il folosesc pentru a-mi crea „smoothies”, cocktailuri de legume si fructe delicioase. Puteti deveni creativi in a gasi tot felul de combinatii delicioase si sanatoase. Schema de reteta de obicei este 1/3 varietati de salata verde, 1/3 alte leguminoase gen morcov si 1/3 fructe plus apa. Doua pahare pe zi din acest elixir si ne imbunatatim considerabil starea de energie si pe termen lung, de sanatate. Aceasta pentru ca unora dintre noi nu ne place sa mancam „frunze” sub forma de mancare, dar ca suc merg bine si totodata micronutrientii sunt activati prin maruntire.
Doctorul nutritionist Joel Fuhrman, a carui carte o citesc acum, a realizat urmatorul top al celor mai „nutritive” plante, pe care e bine sa le avem in vedere in mod special cand ne realizam sucurile zilnice:
- Salata verde gen „kale”, „watercress”, „collards”, „swiss chard”, „bok choy”, spanac, salata normala (romaneasca)
- Morcov, varza, broccoli, conopida
- Ardei rosii, asparagus, rosii
- Capsuni, mure, zmeura, afine
- Struguri, pepene galben, prune, portocale
- Cirese, mere, alune pistachio, banane, avocado
O mentiune speciala pentru familia crucifere, care se pare ca are efecte puternice anticancerigene. Din aceasta categorie fac parte broccoli, varza, conopida, salata kale, hreanul si ridichile.
Bon appétit!