TIP: FARA CELULE MICI
Pentru pacientii in stadiile I-III (pre-metastaza)
Pe langa interventie chirurgicala si radioterapie, se recomanda si chimioterapie adjuvanta, in special pentru pacientii de grad II-III. Chimioterapia se face cu un cuplu de medicamente intravenoase, cisplatin (sau carboplatin daca exista intoleranta) plus un alt agent chimioterapeutic.
Foarte recent, pentru anumite tipuri de cancer, s-au aprobat medicamente targetate (non-chimio), unele pe cale orala, foarte eficiente. Acestea sunt aprobate pentru stadiul metastatic insa exista studii clinice in desfasurare pentru utilizarea lor si pentru stadii incipiente (adjuvant, sau pre-metastatic). Cititi mai jos pentru detalii.
Pentru pacientii in stadiu metastatic
In linii mari, tratamentele constau in: a) chimioterapie plus/sau medicamente targetate (non-chimio), alegerea exacta facandu-se in urma noilor teste genetice si a histologiei tumorii, stabilite in urma biopsiei si analizei specimenului de tesut prelevat; b) tratamente contra diferitelor metastaze; c) tratamente paliative contra simptomelor.
In urma biopsiei, se stabileste histologia tumorii: celule scuamoase sau non-scuamoase. Specimenul de tesut trebuie analizat si de un laborator specializat pentru a determina statutul genetic al EGFR si ALK. In Romania nu stiu daca se ofera ambele teste inca, insa firme private precum Genekor cred ca ofera acest serviciu.
Tratamente anti-cancer pentru pacientii cu celule non-scuamoase si fara mutatii ale genelor EGFR si ALK
Linia 1 de tratament:
– Optiunea 1: cuplu chimioterapeutic intravenos pe baza de platin (cisplatin sau carboplatin plus un alt agent la alegere), cu sau fara Avastin/bevacizumab (un tratament biologic)
– Optiunea 2: cuplu chimioterapeutic intravenos pe baza de Alimta/pemetrexed plus un alt agent
Mentenanta: dupa finalizarea ciclurilor de tratament in linia 1, tratamentul medicamentos se va continua pentru a intarzia recurenta tumorii. Cele mai bune optiuni sunt tratamentul cu Avastin (daca s-a folosit in linia 1) sau Alimta. Alte optiuni includ Taxotere/docetaxel, gemcitabine sau Tarceva/erlotinib (aceasta din urma fiind pe cale orala, dar recomandata doar in anumite cazuri, pentru ca pare a avea eficacitate mai redusa decat Alimta).
Linia 2 de tratament (in caz de progresie/recurenta): un nou agent biologic (non-chimio) de curand aprobat este ramucirumab/Cyramza. Ca alternative, exista si Alimta, Taxotere sau un agent EGFR pe cale orala precum Tarceva, Gilotrif/afatinib sau Iressa/gefitinib.
Tratamente anti-cancer pentru pacientii cu celule scuamoase si fara mutatii ale genelor EGFR si ALK
Linia 1 de tratament: cuplu chimioterapeutic intravenos pe baza de platin (cisplatin sau carboplatin plus un alt agent la alegere).
Mentenanta: dupa finalizarea ciclurilor de tratament in linia 1, tratamentul medicamentos se va continua pentru a intarzia recurenta tumorii, cu Taxotere/docetaxel, gemcitabine sau un agent EGFR pe cale orala precum Tarceva, Gilotrif/afatinib sau Iressa/gefitinib.
Linia 2 de tratament (in caz de progresie/recurenta): noul agent biologic (non-chimio) nivolumab/Opdivo este un medicament intravenos cu mari sperante de eficacitate, comparativ cu generatiile mai vechi de tratamente. Ca alternative, se mai pot incerca chimioterapie sau un agent EGFR pe cale orala.
Tratamente anti-cancer pentru pacientii cu mutatie EGFR
Linia 1 de tratament: tratament oral non-chimioterapeutic cu Tarceva/erlotinib, Gilotrif/afatinib sau Iressa/gefitinib. Tarceva este aprobat si pentru mentenanta, dupa incheierea ciclurilor de tratament de linie 1.
Gefitinib (IRESSA) este de curand aprobat pentru pacienti EGFR+ cu mutatii exon 19 del. sau exon 21 detectate cu ajutorul unui test genetic, EGFR RGQ PCR Kit.
Linia 2 de tratament (in caz de progresie/recurenta): un alt medicament dintre cele mentionate in linia 1 sau cuplu chimioterapeutic intravenos pe baza de platin (cisplatin sau carboplatin plus un alt agent la alegere).
Tratamente anti-cancer pentru pacientii cu mutatie ALK
Linia 1 de tratament: tratament oral non-chimioterapeutic cu Xalkori/crizotinib.
Linia 2 de tratament (in caz de progresie/recurenta): un alt medicament din aceeasi clasa cu Xalkori, recent aprobat, este ceritinib/Zykadia. Ca alternativa se poate incerca un cuplu chimioterapeutic intravenos pe baza de platin (cisplatin sau carboplatin plus un alt agent la alegere).
Alte teste genetice experimentale cu rol in prognoza duratei de supravietuire si a eficacitatii unor tratamente: a) mutatie KRAS (pacientii acestia au in general prognoza inferioara si raspund mai putin la terapii precum chimioterapia cu platin si agentii EGFR; b) nivelul ERCC (pacientii au prognoza mai buna, dar raspund mai putin la chimioterapie cu platin; c) nivelul RRM (pacientii au prognoza mai buna, dar raspund mai putin la terapia cu gemcitabine).
O clasa de medicamente cu rezultate foarte bune in studiile clinice experimentale o reprezinta agentii anti-PD1/PDL1 (Opdivio este deja aprobat pentru celule scuamoase dar se studiaza actual pentru toate tipurile de cancer pulmonar). Este de preferat aceasta optiune, daca exista posibilitatea inrolarii in astfel de studiu in Europa sau alta tara.