Majoritatea leziunilor cerebrale primare (care apar initial pe creier) sunt de tip gliom. Celelate tipuri de leziuni includ meningiomul, meduloblastomul (in special la copii), etc. Separat, tumori cerebrale pot aparea si in stadiul de metastaza a unor tumori primare cu orgine in alte organe.
In functie de tipul de celula din care rezulta tumora, gliomul poate fi de tip astrocitic, oligodendroglial sau ependimoma.
Tumorile de tip astrocitic sunt fie infiltrate difuz (gradul II, III-anaplastic sau IV-glioblastom), fie bine definite (pilocitic astrocytoma, pleomorphic xanthoastrocytoma). Cele infiltrate difuz sunt mai agresive. Cu cat gradul este mai ridicat, cu atat tumora este mai agresiva (cele de grad III si IV sunt considerate maligne si cateodata ele evolueaza din tumori de grad mai scazut).
Tumorile de tip oligodendroglial au anumite anomalii moleculare si o prognoza mai buna, in general, decat cele de tip astrocitic cu acelasi grad de diferentiere celulara.
Ependimoma e in general considerata o tumora de grad scazut la adulti cand e localizata in maduva spinarii, insa are un curs mai agresiv atunci cand se localizeaza in fosa posterioara la copii.
Incidenta tumorilor cerebrale primare este de 25 de cazuri pe an la 100,000 de locuitori adulti (conform statisticilor din USA) si din pacate in crestere, mai ales in tarile industrializate. Aproximativ o treime din aceste cazuri sunt de tip malign.
La copii pana in 19 ani, incidenta anuala este mai scazuta, 49 de cazuri la 1 milion, insa o proportie de 65% din leziuni sunt maligne. Totodata, prognoza cazurilor pediatrice si ale adultilor tineri este mai buna.
(Surse: traduceri selective din publicatii ale medicilor de specialitate David N Louis, MD, David Schiff, MD, Tracy Batchelor, MD, MPH, Dominique Michaud, ScD; Organizatia Mondiala a Sanatatii- 2012)
Selectati in meniul din dreapta tipul de afectiune despre care doriti sa aflati mai multe. Fiecare tip de tumora necesita un anumit plan de tratament.