Simptome si diagnostic
Unii pacienti prezinta simptome neurologice si presiune intra-craniana, insa alti pacienti, in special cu tumori mici, pot avea doar simptome tranzitorii.
Pentru un diagnostic corect, se vor efectua intai teste imagistice (RMN sau CT scan), insa diagnosticul final nu se poate stabili decat in urma biopsiei sau prelevarii unei mostre din tumora, in cadrul unei interventii chirurgicale sau printr-un ac stereotactic. Specialistul patolog va examina specimenul sub microscop pentru a determina tipul tumorii.
Recomandari de tratament pas cu pas
Pasul 1- Interventie chirurgicala
Unde? In spitale cu sectii de neurochirurgie
Cine? Doctor neurochirurg si echipa medicala de specialitate
a) Imediat dupa diagnosticul imagistic, un medic neurochirurg va trebui sa decida daca tumora este operabila, in special pe baza CDului si pozelor RMN, intrucat aceasta interventie este critica pentru cursul favorabil al bolii. Este recomandata, pe cat posibil, o inlaturare cat mai completa a tumorii.
Daca operatia nu este fezabila, atunci se va opta pentru radioterapie cu/sau chimioterapie (vezi pasul 2).
Daca tumora este oligodendrogliom sau oligoastrocitom de grad scazut insa, iar pacientul are sub 50 de ani, cu prognoza favorabila (fara presiune intra-craniana si deficite focale), se poate opta si pentru amanarea operatiei pana la aparitia progresiei bolii.
b) Inainte de operatie se vor efectua teste specifice precum radiografie pulmonara, analize de sange, teste de cardiologie, etc. la recomandarea echipei de medici din spital. In unele spitale mari din strainatate, inainte de operatie se efectueaza si test imagistic FDG-PETpentru a optimiza volumul de tesut prelevat in decursul operatiei. Daca nu apar complicatii, durata totala de spitalizare este in general redusa (3-10 zile). In spitalele private din Romania costul total depaseste 20,000 de lei, fiind insa mult mai mic decat in spitalele din Europa.
c) Dupa operatie, spitalul va trimite spre analiza/biopsie o mostra de tesut din tumora pentru a determina exact tipul/histologia si a finaliza diagnosticul. Este de preferat insa sa solicitati si dumneavoastra sau familia o mostra, in cazul in care doriti teste suplimentare sau continuarea tratamentului in strainatate sau in studii de cercetare clinica. Institutul Victor Babes din Bucuresti prelucreaza de obicei analize mai amanuntite ale mostrei, gratuit sau la pret redus daca exista trimitere de la un medic oncolog din zona de resedinta a pacientului. Exista si o firma privata care face anumite teste mai specializate contra cost, Genekor din Bucuresti. Trebuie de asemenea luat in calcul ca in Romania, rezultatele detaliate ale biopsiei nu se finalizeaza de obicei decat dupa 10- 30 de zile.
In acest caz, un test genetic al cromozomului 1p/19q este folositor pentru a alege tratamentul post-operatoriu, insa nu cunoastem daca se poate efectua in Romania sau nu.
Pasul 2- Radioterapie, chimioterapie
Unde? La spitale sau clinici de stat sau particulare, dotate cu aparate de radioterapie performante
Cine? Doctori oncolog si oncolog radioterapeut
Daca tumora este de grad scazut iar pacientul are sub 50 de ani, cu prognoza favorabila (fara presiune intra-craniana si deficite focale), nu este necesara radioterapia sau chimioterapia decat atunci cand se va detecta o recurenta sau progresie a tumorii.
Daca tumora este de grad scazut, insa pacientul este mai in varsta/ cu simptome pronuntate, se recomanda:
– Pentru oligodendrogliom/ oligoastrocitom, chimioterapie cu temozolomide post operatoriu daca exista stergere genetica 1p/19q (deoarece s-a observat eficacitate crescuta in acest caz), radioterapia fiind amanata pana la detectarea progresiei, intrucat acest tratament are efecte secundare pe termen lung. Daca tumora nu prezinta stergerea genetica 1p/19q, atunci se recomanda radioterapie, chimioterapia fiind amanata pana la depistarea progresiei sau recidivei tumorale.
– Pentru astrocitom difuz de grad scazut, se recomanda radioterapie cu doza limitata la 54 Gy doar daca simptomele neurologice persista sau daca exista tumora reziduala considerabila, un index MIB-1 ridicat (>3%), sau varsta peste 40 de ani. Chimioterapie cu temozolomide nu este necesara, desi in unele cazuri se poate administra (tumora reziduala mare sau un prognostic nefavorabil).
Pacientii cu tumora oligodendrogliom/ oligoastrocitom de grad ridicat ce prezinta caracteristica stergere genetica 1p/19q ar trebui sa fie tratati si cu radioterapie, si cu chimioterapie (temozolomide/Temodar/Temodal), intrucat s-a demonstrat ca de obicei raspund favorabil acestor tratamente post-operatorii, avand o prognoza mai buna. Nu este insa clar daca e mai bine ca temozolomide sa fie administrat inainte sau dupa radioterapie.
Daca tumora de grad ridicat nu prezinta stergerea genetica 1p/19q, atunci se recomanda doar radioterapie, chimioterapia fiind amanata pana la depistarea progresiei sau recidivei tumorale.
Copiilor cu ependimom li se recomanda de obicei radioterapie post-operatorie.
Pentru mai multe detalii despre radioterapie si chimioterapie, va rugam cititi sectiunea 1.1.2 –Recomandari de tratament pentru tumori cerebrale gliom de grad ridicat.
Pasul 3- Monitorizare post tratament
Pentru pacientii cu tumori de grad ridicat, se recomanda teste imagistice RMN dupa 2-6 saptamani de la incheierea radioterapiei, apoi la fiecare 2-4 luni pentru o perioada de 2-3 ani, frecventa fiind apoi redusa.
Pentru cei cu tumori de grad redus, se recomanda teste RMN la fiecare 3-6 luni pentru 5 ani, dupa care cel putin o data pe an.
Majoritatea pacientilor cu astrocitom difuz vor recidiva in viitor, iar tratamentul lor va urma recomandarile din sectiunea 1.1.2 Gliom de grad ridicat, insa va fi individualizat in functie de tratamentele initiale.
[Sursa: traduceri selective din publicatiile doctorilor Martin van den Bent MD, PhD; Patrick Y Wen, MD; Jay S Loeffler, MD; April F Eichler, MD, MPH; Lawrence D.Recht, MD; Helen A Shih, MD; Mark W Kieran, MD, PhD; Amar Gajjar MD- 2012]