Simptome si diagnostic
Tumorile cerebrale secundare sunt in general generate la adulti de carcinoma in plamani, san, rinichi, colon sau melanoma. La copii, cele mai frecvente surse ale tumorilor cerebrale sunt sarcomul, neuroblastomul sau tumori germinale. Locatia pe creier variaza in functie de tipul de cancer primar, insa majoritatea cazurilor apar in emisferele cerebrale.
Simptomele sunt variate, insa cele mai intalnite sunt dureri de cap, afectiuni neurologice focale (hemipareza), tulburari neurologice/ de personalitate/memorie, crize epileptice sau chiar atacuri cerebrale.
Diagnosticul initial se face pe baza de RMN (test imagistic), insa doar prin biopsie (prelevarea de tesut tumoral, de exemplu in cadrul unei interventii chirurgicale) se poate definitiva diagnosticul, intrucat aceste tumori pot fi confundate cu tumori primare sau infectii. Daca tumora cerebrala se detecteaza inaintea cancerului primar, atunci sunt sanse mari ca acesta sa fie la plamani, insa analiza histopatologica poate ajuta la determinarea locatiei primare.
Pacientii se pot clasifica in trei grupuri in functie de prognoza bolii, ce va determina modalitatea de tratament. Grupul 1, cu o prognoza favorabila, include pacienti cu o stare generala buna (scor Karnofsky >70), sub 65 de ani, cu control adecvat al tumorii primare si fara alte metastaze. Grupul 3 cu o prognoza nefavorabila include pacienti cu scor Karnofsky <70. Grupul 2/intermediar include pacienti cu stare generala buna dar cu varsta inaintata sau complicatii ale tumorii primare/multiple metastaze.
[Sursa: traduceri selective din publicatiile doctorilor Patrick Y Wen, MD; Jerome B Posner MD; Jay S Loeffler, MD; April F Eichler, MD, MPH- 2012]
Recomandari de tratament
Pentru pacientii cu prognoza favorabila (grupul 1 si eventual 2 dupa definitia de mai sus):
- In cazul in care exista numai una sau cateva tumori in locuri accesibile chirurgical, se recomanda operatie pentru a prelungi durata de supravietuire cu o calitate de viata adecvata. In pasul doi, se recomanda radioterapie a intregului craniu pentru a evita recidiva locala, desi acest lucru nu duce neaparat la prelungirea duratei de viata semnificativ.
- Daca tumora sau cele cateva tumori sunt neoperabile, atunci se recomanda radioterapia stereotactica (stim ca se poate efectua la clinica privata Gral din Bucuresti; nu avem informatii daca acest tratament se ofera si in spitalele de stat). In pasul doi, se recomanda radioterapia intregului craniu pentru a evita recidiva locala, desi acest lucru nu duce neaparat la prelungirea duratei de viata semnificativ.
- Daca exista multiple tumori cerebrale, se recomanda radioterapia intregului craniu. Aceasta se poate efectua in spitale precum Fundeni, Coltea, etc.
- Daca exista recidive locale, se recomanda interventie chirurgicala sau radioterapie stereotactica, in functie de situatie si de tratamentele anterioare, in cazul in care pacientul este inca catalogat ca avand prognoza favorabila.
Pentru pacientii cu prognoza nefavorabila (grupul 3 conform definitiei de mai sus):
- Se recomanda de obicei radioterapie a intregului craniu, fie cu o doza totala de 30 Gy in 10 sedinte sau cu o doza totala de 40-45 Gy in 20-25 de sedinte (pentru pacientii cu o speranta de viata mai mare, pentru a evita toxicitatea neurologica).
Tratamentul sistemic cu chimioterapie nu este de obicei folosit pentru metastazele cerebrale, ci trebuie ales ca parte a planului de tratament contra tumorii primare. Efectul asupra metastazelor cerebrale depinde de capacitatea de a depasi bariera sanguina a creierului si de tipul de cancer primar (intrucat unele cancere sunt mai sensibile la chimioterapie decat altele).
[Sursa: traduceri selective din publicatiile doctorilor Patrick Y Wen, MD; Jan Drappatz MD; Diane MF Savarese MD; Jerome B Posner MD; Jay S Loeffler, MD; April F Eichler, MD, MPH- 2012]
canceru pulmonar imreuna cu metastaza cerebrala se mai poate trata ,opera .?