Simptome si diagnostic
Tumorile cerebrale sunt al doilea tip de cancer la copii din punct de vedere al incidentei, dupa cancerele hematologice. Simptomele variaza in functie de varsta copilului si locatia tumorii.
La copiii sub 4 ani, cele mai frecvente simptome sunt:
- Macrocefalie (dimensiune mare a craniului raportat la varsta): 41%
- Greata si varsaturi: 30%
- Iritabilitate: 24%
- Letargie: 21%
- Schiopatat sau alte probleme de coordonare fizica:19%
- Scadere in greutate: 14%
- Hidrocefalie clinica: 13%
- Crize epileptice: 10%
- Dureri de cap:10%
- Papiledem: 10%
La copiii mai mari, cele mai frecvente simptome sunt:
- Dureri de cap: 33%
- Greata si varsaturi: 32%
- Schiopatat sau alte probleme de coordonare fizica: 27%
- Papiledem: 13%
- Crize epileptice: 13%
- Simptome si semne ale cresterii presiunii intra-craniene: 10%
Diagnosticul se face pe baza testelor imagistice atunci cand doctorul suspecteaza o tumora a sistemului nervos. Desi testul RMN are acuratete mai mare, computer tomograful (CT scan) se gaseste mai usor in spitale si clinici si nici nu necesita sedare. Daca se suspecteaza insa o tumora la maduva se recomanda un RMN. Este de mentionat faptul ca exista multe cazuri in care se pune un diagnostic initial gresit.
Daca testul imagistic confirma o masa suspecta, urmatorul pas este sa contactati un neurochirurg pediatru, pentru ca prelevarea de tesut este importanta pentru definirea tipului de tumora si a tratamentului. De exemplu, in Bucuresti, spitalul Marie Curie si mai nou, spitalul privat Regina Maria au sectii de neurochirurgie pediatrica.
Daca se suspecteaza tumora de tip meduloblastom (cea mai comuna tumora maligna a sistemului nervos la copii, care se localizeaza in cerebel), se recomanda si o punctie lombara pentru a determina daca tumora are metastaze la nivelul lichidului cerebrospinal. O citologie negativa a acestui lichid inainte sau dupa operatie indica o prognoza mai buna si sanse mai mici de recidive.
[Sursa: traduceri selective din publicatiile doctorilor Ching Lau MD, PhD; Wan-Yee Teo, MBBS, MRCPCH; David G Poplack MD; Melanie S Kim MD – 2012]
Recomandari de tratament
Pentru a confirma diagnosticul si tipul de tumora, se recomanda prelevarea de tesut tumoral de catre un neurochirurg pediatru. Aceasta se poate efectua in cadrul interventiei chirurgicale ca prim pas in tratament, iar in cazurile in care tumora este neoperabila din cauza locatiei sau starii de sanatate, se poate efectua prin biopsie stereotactica ghidata de RMN sau tomografie.
Copiilor care prezinta presiune intra-craniana crescuta li se recomanda de obicei corticosteroizi cum ar fi dexametazona (0.25 – 0.5 mg/kg la fiecare 6 ore, doza maxima pe zi fiind de16 mg). Daca exista si hidrocefalie ce obstructioneaza, unii neurochirurgi prefera drenaj pre-operatoriu.
Daca copilul are convulsii, se administreaza de obicei un medicament anti-epileptic (de exemplu levetiracetam, acid valproic sau topiramate nu interactioneaza nefavorabil cu alte tratamente posibile cum ar fi chimioterapia). De obicei nu se recomanda aceste medicamente daca nu exista istorie de crize epileptice, exceptie facand profilaxia post operatorie, la discretia neurochirurgului.
Unii pacienti au tulburari endocrine, mai ales daca tumora se afla in hipotalamus sau glanda pituitara. In unele astfel de cazuri doctorul poate administra tratament hormonal.
Radioterapia post-operatorie este un tratament eficient pentru unele tipuri de tumori, insa are efecte secundare serioase, mai ales sechele pe termen lung si pentru copiii mici (tulburari neurologice si de dezvoltare ireversibile). Intensitatea si durata tratamentului difera in functie de tipul tumorii. Pentru mai multe informatii, va rugam cititi capitolul aferent respectivei tumori (e.g. gliom, etc.)
Chimioterapia post-operatorie poate fi de asemenea un tratament eficace pentru anumite tumori, iar in cazul copiilor mici poate fi folosita pentru a amana sau evita radioterapia. Pentru mai multe informatii, va rugam cititi capitolul aferent respectivei tumori (e.g. gliom, meningiom, etc.)
De exemplu, pentru tumorile de tip meduloblastom, se recomanda:
- Pentru copiii cu un risc mediu (>3 ani, care au fost supusi unei intervenitii chirurgicale de resectie completa si cu citologie negativa a lichidului cerebrospinal) se recomanda atat radioterapie cranio-spinala (doza de 34.4 Gy si radiatie aditionala a fosei posterioare craniene de pana la 55.8 Gy in total) cat si chimioterapie (8 cicluri cu combinatia cisplatin, vincristine si cyclophosphamide- este posibil ca nu toate aceste componente sa se gaseasca in Romania din pacate, insa credem ca se pot procura din alte tari cum ar fi Turcia sau Germania).
- Pentru copii sub 3 ani, pentru a se evita toxicitatea radioterapiei, se va utiliza chimioterapie post-operatorie.
- In cazurile avansate (metastaza, recidiva post-operatorie) sau neoperabile se recomanda radioterapie, apoi chimioterapie.
[Sursa: traduceri selective din publicatiile doctorilor Ching Lau MD, PhD; Wan-Yee Teo, MBBS, MRCPCH; David G Poplack MD; Melanie S Kim MD; Scott L Pomeroy MD, PhD; Jay S Loeffler MD; Patrick Y Wen MD; Amar Gajjar MD; April F Eichler MD MPH– 2012]