Portal Informatii Despre Cancer

Acasă » Tumori » Cap si gat » Cavitate bucala

Cavitate bucala

Simptome si diagnostic

De cele mai multe ori, simptomele sunt ulcere ale cavitatii bucale ce nu se vindeca, slabirea dintilor, dificultati sau durere la inghitit, sangerari, dificultati in vorbire, pierderi in greutate sau dureri de ureche. In multe cazuri, sunt implicati si ganglionii limfatici cervicali.

Procesul de diagnosticare corecta implica: examen cu ajutorul oglinzii al cavitatii bucale si nazale, endoscopie a tractului respirator superior, examen sub anestezie pentru biopsie, examen atent al ganglionilor, dar si teste imagistice pentru depistarea eventualelor metastaze (cele mai comune fiind la plamani, ficat si oase). Este recomandat ca testele imagistice sa fie efectuate inaintea biopsiei. In special PET/CT este considerat testul cel mai performant. O strategie promitatoare este si biopsia ganglionului santinela.

[Surse: traduceri selective din publicatiile doctorilor Colin S Poon, MD, PhD, FRCPC, Kerstin M Stenson, MD]

 

Recomandari de tratament in cazul tumorilor de grad I si II

 

Pasul 1- Tratament principal

In cele mai multe cazuri, se recomanda excizia chirurgicala, radioterapia ca modalitate principala fiind o optiune doar in cazuri aparte sau daca operatia nu este fezabila, datorita efectelor secundare pe termen lung. Chiar si in cazul in care raman margini tumorale in urma primei interventii, se recomanda o noua operatie daca e posibil, in loc de radioterapie.

Pasul 2- Tratament post-operatoriu

Daca marginile tumorale nu se re-opereaza, sau in cazul in care sunt afectate si oasele, sistemul limfovascular sau invaziei perineurale, se va apela si la radioterapie, cu sau fara chimioterapie (rolul chimioterapiei in aceste cazuri nu a fost determinat).

Pasul 3- Tratament preventiv al gatului

Dupa tratamentul principal al tumorii, pentru pacientii cu tumora de gradul II si chiar si gradul I in cazul cancerului de limba, se recomanda si o disectie ipsilaterala de nivel I-III a gatului pentru a evita invazia la nivelul nodulilor limfatici. Pacientii cu tumori in apropierea sau care implica linia mediana ar trebui supusi unei disectii a gatului bilaterala.

Pasul 4- Monitorizare post-tratament

Tratamentul intial are rol curativ, insa in unele cazuri, exista posibilitatea recurentei. De aceea, se recomanda monitorizare medicala regulata mai ales in primii 4 ani. Pacientii trebuie sa fie atenti la simptome precum raguseala, durere, sangerari, dificultati la inghitire si ganglioni mariti.

 

Recomandari de tratament in cazul tumorilor locoregionale avansate/ de grad III si IV

Tratamentul in aceste cazuri trebuie sa fie multi-directionat, datorita riscului ridicat de recidiva locala si mortalitate. Inaintea inceperii oricarui tratament, este necesar ca pacientul sa fie evaluat de chirurg, radioterapeut, specialistul oncolog si dentist pentru a determina strategia de tratament optima.

Complicatiile care pot aparea in timpul tratamentului includ: infectii, toxicitatea glandelor salivare (care se poate minimiza prin tehnici avansate de radioterapie), probleme dentare, inflamarea mucoasei digestive si probleme de nutritie.

Pasul 1- Tratament principal

Daca este posibil, se recomanda mai intai excizia chirurgicala, radioterapia sau chimioterapia ca modalitati initiale fiind de preferat doar in cazurile neoperabile, sau daca operatia ar afecta grav pacientul din punct de vedere functional/ al calitatii vietii. Traheostomia profilactica este recomandata in cele mai multe cazuri, putand fi indepartata dupa operatie. Tuburi de hranire vor fi necesare dupa operatie, uneori pe termen lung datorita radioterapiei.

In cazul in care se apeleaza la radiochimioterapie, unii specialisti recomanda inductie, urmata da chimioterapie concomitenta cu radioterapia. In inductie, se foloseste combinatia citostatica TPF:  docetaxel, cisplatin si 5-fluoruracil. Pentru a preveni efectele secundare nedorite ale acestui regimen agresiv, se recomanda tratament profilactic cu un antibiotic de tip fluoroquinolone. Introducerea de tuburi pentru nutritie este problematica in cazul inductiei, recomandandu-se in acest caz amanarea sau renuntarea la inductie.

Pasul 2- Tratament post-operatoriu

Radioterapia, cu sau fara chimioterapie este necesara. Chimioterapia concomitenta este recomandata pacientilor cu margini pozitive in urma operatiei sau invazie extra-capsulara a nodulilor.

Optiunile de chimioterapie sunt urmatoarele:

–        Pentru pacientii cu o stare buna care nu au fost tratati cu un regimen pe baza de cisplatin in inductie, cisplatin (100 mg/m2 o data la trei saptamani, concomitent cu radioterapia); alternativ, cisplatin 30- 40 mg/m2 in fiecare saptamana este mai usor de tolerat.

–        Cei care au primit deja cisplatin in inductie, se pot trata cu doze reduse de carboplatin saptamanal.

–        In cazul contraindicatiilor la produsele de tip platin (nefrotoxicitate, ototoxicitate, neuropatie), se recomanda cetuximab/Erbitux.

Pasul 3- Tratamentul gatului

In afara tratamentului principal se recomanda si o disectie modificata, radicala a gatului pentru a evita sau inlatura invazia la nivelul nodulilor limfatici. Pacientii cu tumori in apropierea sau care implica linia mediana ar trebui supusi unei disectii a gatului bilaterala. Postoperatoriu, se va radia si zona gatului.

Pasul 4- Monitorizare post-tratament

Tratamentul intial are rol curativ, insa in multe cazuri, exista posibilitatea recurentei. De aceea, se recomanda monitorizare medicala regulata mai ales in primii 4 ani. Pacientii trebuie sa fie atenti la simptome precum raguseala, durere, sangerari, dificultati la inghitire si ganglioni mariti. Totodata, va fi nevoie de programe intensive de reabilitare functionala.

 

Recomandari de tratament in cazul stadiului de metastaza sau recidive

Daca recidiva este locoregionala si pacientii in stare buna, se poate incerca re-operare sau iradiere. Insa de cele mai multe ori optiunile de tratament includ chimioterapie sau suport paliativ.

Pentru pacientii care nu au fost tratati in trecut sistemic (cu chimioterapie) si se afla in stare buna, se recomanda cisplatin (sau carboplatin), fluorouracil plus/minus cetuximab/Erbitux, sau combinatia de agenti de tip platinum si taxane. Daca starea de sanatate nu o permite, se va folosi un singur medicament: taxane,  platinum (cisplatin, carboplatin), methotrexate sau cetuximab.

Daca pacientul a primit in trecut chimioterapie, se va repeta tratamentul cocktail tip platinum sau se va initia un tratament cu un singur agent dintre cei enumerati mai sus (daca recidiva a fost rapida).

Daca boala progreseaza dupa prima runda de chimioterapie, se va folosi mono-chimioterapia cu un nou agent dintre cei mentionati mai sus, sau se va apela direct la ingrijiri paliative daca starea pacientului este precara.

[Surse: traduceri selective din articolele medicilor de specialitate Nancy Y Lee, MD, Neil D Gross, MD, FACS, Scott Okuno, MD, Shyam SD Rao, MD, PhD, Bruce E Brockstein, MD, Everett E Vokes, MD]

 

Medicamente aflate in teste clinice pentru tumori ale capului si gatului

La inceputul anului 2013, medicamentele noi care se aflau in studii clinice avansate pentru tratamentul post operatoriu, adjuvant sau de mentenanta al pacientilor cu tumori de grad avansat sunt: afatinib, lapatinib (ambele aprobate in tarile vestice pentru alte tipuri de tumori), nimotuzumab, multikine (imunoterapie). Pentru pacientii metastatici, se afla in teste imunoterapia Reolysin, in combinatie cu alte citostatice.

 

Publicitate

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: